Abstinenciu ako spôsob života oslávili v Prešove

06.09.2005 Prešov

Prešov 5. septembra (TASR) - Abstinenciu ako najvyššiu hodnotu v ľudskom živote prezentovali dnes prešovskej verejnosti účastníci celoslovenského stretnutia ...
Prešov 5. septembra (TASR) - Abstinenciu ako najvyššiu hodnotu v ľudskom živote prezentovali dnes prešovskej verejnosti účastníci celoslovenského stretnutia pri príležitosti siedmeho Národného dňa abstinentov (NDA). Pripadá na 5. septembra, keď boli oficiálne zaregistrované stanovy Združenia abstinentov Slovenska (ZAS).

Prezident ZAS Pavol Podmajerský konštatoval, že NDA je \"vlastne odmenou za život, ktorý abstinujúci a rodinní príslušníci žijú\". Podľa neho sa veľa ľudí inde hanbí priznať, že sú abstinujúci, avšak na tomto fóre ide o oslavu ľudí, ktorí \"sú hrdí na to, že abstinujú\".
Na Slovensku zdravotnícke štatistiky zaznamenávajú, že najmenej 200 tisíc osôb má problémy s alkoholom. Od tabaku je závislých asi 900 tisíc ľudí. Ako zdôraznil Blažej Slabý, riaditeľ Generálneho sekretariátu Výboru ministrov pre drogové závislosti a kontrolu drog v SR, ktorý prevzal záštitu nad tohoročným NDA, ide tu aj o spotrebiteľské návyky. Občania SR vlani minuli podľa jeho poznatkov do 40 miliárd Sk na kúpu alkoholických výrobkov. Aj preto si Slabý myslí, že NDA je dobrá príležitosť na propagáciu myšlienky triezvosti.
Slabý v tejto súvislosti povedal, že do konca októbra má ministerstvo zdravotníctva spracovať Národný akčný program boja s alkoholizmom. Priznal, že v súčasnosti je na Slovensku z nedostatku financií problematické organizovať v tejto oblasti preventívne akcie. Ocenil preto činnosť ZAS, ale aj Gréckokatolíckej diecéznej charity v Prešove, ktorá bola spoluorganizátorom dnešných osláv NDA.
Zástupca riaditeľa prešovskej charity Peter Valiček v tejto súvislosti vyzdvihol realizáciu ojedinelého projektu - resocializačného systému Cesta k domovu a činnosť klubu alkoholikov hľadajúcich abstinenciu v Prešove známeho ako Kahan.
Charita na dnešnej slávnostnej akadémii ocenila 52 osôb plaketami za abstinenciu. Sú odstupňované, \"zelenáči\" v abstinencii sú tí, ktorí vydržia bez alkoholu osem až 11 mesiacov, naopak, diamantovú plaketu dostavajú abstinujúci za obdobie viac ako 15 rokov. Takých ešte prešovská charita nemá. Významným hendikepom pre činnosť v tejto oblasti je fakt, že bolo zrušené jediné centrum pre liečenie drogovej závislosti na východnom Slovensku v Humennom.
ZAS má v súčasnosti asi tri tisíc členov a zaregistrovali ho v septembri 1995.
 

Vyberte región